Nivon Natuurvrienden

Natuurvrienden-white-small-200-1

Nivon Natuurvrienden is een open vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon faciliteert op allerlei manieren duurzame vrijetijdsbesteding en baseert zich op sociaal-democratische beginselen.

Nivon

Nivon heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen, telt 20.000 leden en is lid van NFI (Nature Friends Interna- tional). Nivon heeft als doel mensen en natuur bij elkaar te brengen en mogelijkheid te geven zich te ontspannen, elkaar te ontmoeten, te ontdekken en zich te ontplooien.

clingendael-2020-07-03-jpg-1-1024x512
iu

Locaties en activiteiten

Nivon heeft in Nederland dertien natuurvriendenhuizen, zeven huisjes en zeven kampeerterreinen. Daarnaast organiseren Nivonwerkgroepen reizen zoals Spring Reizen, JUMP Zomerkampen, Nivon Wa- tersport en Trefvakanties. Ook zijn er door het hele land zowel Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW) als streekpaden en organiseert Nivon tal van activiteiten. Dit alles wordt geheel gerund door vrijwilligers, op een klein landelijk bureau na voor hoofdzakelijk ondersteunende taken.

Overal in het land vind je lokale afdelingen van Nivon die natuuractiviteiten, culturele en sociale activi- teiten organiseren. Bijna overal is er een wandelgroep, zijn er cursussen en excursies. Maar je kunt ook meedenken over duurzaamheid of over het sociale gedachtengoed en wat wij daarmee doen. Zoek op de Nivon-site een afdeling bij jou in de buurt of kies een activiteit uit in de kalender.

Reizen

Wil je in je vakantie sociaal, buiten en actief zijn? Ga dan mee met een Nivonreis. Met elkaar de wereld ontdekken is een geweldige ervaring. Samen met de andere deelnemers bepaal je binnen de kaders van de reis welke activiteiten je doet en hoe je ze invult. Binnen Nivon zijn er verschillende reisgroepen die draaien op vrijwilligers.

157526058_1171816486567106_8966433231789981716_n
sociale-groepsvakanties-2

Sociale Groepsvakanties

Sociale Groepsvakanties zijn bedoeld voor mensen met een minimum inkomen, al dan niet met kinderen in de basisschoolleeftijd. Hieronder vallen ook gezinnen/ statushouders uit AZC’s. Vrijwilligers zorgen voor een gevarieerd programma: samen kampvuur maken, hutten bouwen, koken en eten, sporten, een bonte avond, tekenen of andere creatieve activiteiten. De ene locatie leent zich voor een dag aan het strand, de andere voor een huifkarrit over de heide of een speurtocht door het bos.

Op een speelse manier worden in deze vakantieweken onze kernwaarden ‘sociaal, duurzaam en verdraagzaam’ verwerkt. Hoe komen wij bijvoorbeeld aan ons drinkwater? Waarom moeten we zuinig omgaan met licht? Deelname is leuk, gezellig én je steekt er iets van op. Nivon stelt haar natuurvriendenhuizen voor de vakantieweken ter beschikking.

Naturefriends International (NFI)

Internationaal natuurvriendennetwerk

Nivon maakt deel uit van een internationaal natuurvriendennetwerk met 1.000 accommodaties. Naturefriends International (NFI) is een paraplu-organisatie met ongeveer 45 landelijke lidorganisaties. NFI is lid van de ‘Green 10’, een platform voor de 10 grootste Europese milieuorganisaties.

iu