Dutch Mountain Trail

Algemene informatie

De Dutch Mountain Trail is de enige echte bergwandeling in Nederland. Een pittige bergwandeling over de hoogste toppen in Zuid-Limburg en de grensregio’s met Duitsland en België. Vaak met spectaculaire vergezichten vanaf elke top. Net als in de Alpen!

Beleef het berggevoel in Nederland!

Natuurvriendenhuis Eikhold in Heerlen nodigt je van harte uit om het berggevoel in Nederland te komen beleven! Speciaal voor wandelliefhebbers die graag in de bergen vertoeven, starten we in september en oktober 2021 met verschillende Dutch Mountain Trail-arrangementen. We bieden zowel individuele arrangementen die je elke dag kunt starten als groepsarrangementen van 2, 3, 4 of 6 wandeldagen. Een uitkomst voor mensen die dichter bij huis willen blijven in deze tijden van corona!

Seven Summits

De uitdagende Dutch Mountain Trail (DMT) verbindt de ‘seven summits’, de zeven hoogste bergtoppen in Zuid-Limburg en de grensregio’s met Duitsland en België. De route is 101 kilometer lang en voert langs 'Alpen'weides, snelstromende beken en rotswanden en biedt steeds weer spectaculaire vergezichten. Op deze trail waan je je kortom in de bergen, maar dan dichtbij huis. De tocht start bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigt de laatste dag op de Observant in Maastricht. Vanaf de zeven toppen is ieder dal weer anders en verrassend.

Trajecten in groepsverband

Eikhold verwelkomt jou graag in september of oktober voor het lopen van de hele route of een stukje ervan. We hebben twee groepsarrangementen waarbij de hele Trail gelopen wordt en twee groepsarrangementen waarin gedurende 2,3 of 4 dagen delen van de Trail op het programma staan. Deze twee, drie of vierdaagse tochten zijn combitochten van ‘instappen’ en ‘uitstappen’.

De groep zal bestaan uit zes tot twaalf deelnemers. Onder begeleiding van bergkenner en gids Willem Nagtegaal wordt gemiddeld 19 kilometer per dag gelopen. Je hoeft niet zelf te koken, want ’s avonds verzorgt een kok een (h)eerlijke biologische maaltijd. Het ontbijt en - een zelf samen te stellen - lunchpakket zijn ook bij het arrangement inbegrepen.

Afhankelijk van de plaats waar de wandeldag eindigt is er ruimte voor ontspanning en gelegenheid om de persoonlijke ervaringen van de dag uit te wisselen. Kom je in oktober, dan kan je tevens genieten van een fototentoonstelling van bergfoto’s in 'Natuurvriendenberghut’ Eikhold. Tevens vertonen we dan verschillende bergfilms als side-programma van de elfde editie van het Dutch Mountain Film Festival (2-7 november) in Heerlen.

Individuele trajecten

Loop je liever individueel of met een maatje? Dat kan ook. De individuele trajecten zijn op basis van zelfverzorging, zonder begeleiding van een gids. Je kiest zelf of je 2,3 of 4 dagen wandelt op de Trail. Ook kan je natuurlijk de hele Trail lopen in 6 dagen.

De trajecten zijn te boeken op alle door jou gewenste data. Eikhold helpt je op weg met plattegronden naar de verschillende opstappunten, verder volg je de routebeschrijving zoals beschreven in de DMT-wandelgids. Bij alle arrangementen is deze DMT-wandelgids ter waarde van € 19,95 inbegrepen.

Volg de activiteiten bij Eikhold via onze

Nieuwsbrief

Voorkom dat U te laat hoort dat Eikhold een nieuwe activiteit heeft of nieuwe data heeft voor een bestaande activiteit. Meld u met het hiernaast staande formulier aan voor de nieuwsbrief van Eikhold en u blijft op de hoogte. We zorgen ervoor dat u niet al te vaak wordt gemaild en u kunt zich altijd met één klik afmelden voor de nieuwsbrief.

Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief van Eikhold

Activiteiten en Acties
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Natuurvriendenberghut Eikhold

De Dutch Mountain Trail-wandelarrangementen zijn een concrete uitwerking van onze wens om Natuurvriendenhuis Eikhold de komende jaren nadrukkelijker neer te zetten als centrum voor wandel-, natuur- en cultuuractiviteiten in het Zuid-Limburgse Heuvelland en de grensregio’s met Duitsland en België. Gekoppeld aan de Dutch Mountain Trail - ‘de enige echte Nederlandse bergwandeling’ - profileren wij ons daarom als Natuurvriendenberghut Eikhold.

Vanwege goede busverbindingen naar alle begin- en eindpunten van de afzonderlijke deeltrajecten is Eikhold de perfecte uitvalbasis voor de Dutch Mountain Trail. We bieden een comfortabele, sfeervolle en betaalbare accommodatie voor wandelaars die de uitdagende Dutch Mountain Trail willen lopen. Na een dag in de bergen is het goed toeven in en om de sfeervolle villa aan de rand van Heerlen.

Zelfverzorging

Onze accommodatie biedt goede bedden in eigentijdse twee-, vier- of zes-persoonskamers met gedeeld sanitair. Net zoals andere Natuurvriendenhuizen heeft Eikhold een formule op basis van zelfverzorging. Er is een grote, gezamenlijke keuken en er zijn twee gezellige eetzaaltjes om te eten. Bij mooi weer is het heerlijk zitten op het zonovergoten terras of in de schaduw in de lommerrijke tuin.

Natuurvriendenhuis Eikhold biedt wandelaars van de Dutch Mountain Trail een onvergetelijke ervaring van een berghut, in Nederland!

Uitdaging

Net als in de bergen, gaat de tocht zoveel mogelijk over onverharde wegen en door dunbevolkte streken. Zelfs als je een geoefende wandelaar bent, vind je een mooie uitdaging in deze tocht. De ware kuitenbijters die je moet trotseren om de toppen te bereiken doen niet onder voor de pittige eindklim van menige

bergtop in de Alpen. Reken ook op plateaus met vals plat, waar de wind vrij spel heeft, en steil glibberende afdalingen door bos of over grashellingen. Je komt zelfs langs flinke afgronden. Kortom, onderschat deze Dutch Mountain Trail niet en geniet van deze bergervaring in Nederland.

Heuvelland_small

Uitdaging

Net als in de bergen, gaat de tocht zoveel mogelijk over onverharde wegen en door dunbevolkte streken. Zelfs als je een geoefende wandelaar bent, vind je een mooie uitdaging in deze tocht. De ware kuitenbijters die je moet trotseren om de toppen te bereiken doen niet onder voor de pittige eindklim van menige bergtop in de Alpen. Reken ook op plateus met vals plat, waar de wind vrij spel heeft, en steil glibberende afdalingen door bos of over grashellingen. Je komt zelfs langs flinke afgronden. Kortom, onderschat deze Dutch Mountain Trail niet en geniet van deze bergervaring in Nederland.

De Dutch Mountain Trail wandelgids

De geheel herziene vijfde druk van de Dutch Mountain Trail wandelgids (juni 2021),
inbegrepen bij een Eikhold Dutch Mountain Trail arrangement.

dmt-cover-500x333
met uitklap- overzichtskaarten

dmt-inner-500x333
met uitklap-overzichtskaarten

Dutch-Mountain-Trail-wandelgids-Spread-500x333
1:25.000 kaarten van de hele trail

Copyright

Foto's

De foto’s bij de informatie over de Dutch Mountan Trail op deze website zijn deels beschikbaar gesteld door de bedenkers van de Dutch Mountain Trail. Deze foto's mogen niet zonder toestemming van de makers verder worden verspreid. De fotografen van deze DMT-foto's zijn Pascal Moors, Petra Vroomen, Femke Mooij en Karin Eken.